Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Klasyczna marynata do steków

Klasyczna marynata do steków

 

Ta marynata nadaje stekom i kawałkom wołowiny bogaty, wyrazisty smak.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas całkowity: 40 minut (+ 10 minut odpoczynku)

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

 

Marynata do steków:

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki sosu Worcestershire

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka białego octu

1 łyżka ketchupu

1 łyżka musztardy Dijon

2 liście laurowe

2 łyżki pieprzu

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka soli

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli w proszku

 

Grillowany marynowany stek:

1 stek z łopatki

 

Instrukcje:

 

1.           Marynata do steków: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet, ketchup, musztardę, liście laurowe, pieprz, brązowy cukier, sól, paprykę, czosnek w proszku i cebulę w proszku.

2.           Grillowany marynowany stek z boczku: Napełnić pojemnik FoodSaver® marynatą i stekiem; przekręcić zawór do pozycji marynowania, podłączyć zgrzewarkę FoodSaver® i nacisnąć przycisk marynowania. Pozostawić zgrzewarkę na 12-minutowy cykl, aby stek został nasączony marynatą.

3.           Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury; dobrze natłuścić ruszt. Wyjąć stek z marynaty; wylać marynatę. Grillować przez 5-7 minut z każdej strony, aby uzyskać średnią krwistość, lub do momentu, gdy stek będzie przyrządzony zgodnie z upodobaniami. Odstawić na 10 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry.

 

Wskazówka: Ta marynata do steków jest idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Marynata z czerwonym winem i rozmarynem

19 październik 2022

Przepis na marynatę do wołowiny z dodatkiem czerwonego wina i rozmarynu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej