Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

Kupuj większe ilości i oszczędzaj pieniądze

Kupowanie łatwo psujących się produktów, takich jak mięso i sery, w dużych ilościach może przynieść znaczne oszczędności. Problem polega na tym, że kupując tak duże ilości na raz, musisz zadbać o ich przechowywanie, aby nie skończyć z zepsutą żywnością. Podzielenie zakupów na bardziej "przyjazne" dla użytkownika porcje i zapakowanie ich próżniowo znacznie wydłuży ich trwałość. Dotyczy to zwłaszcza mięsa, takiego jak wołowina i drób.

Ekspozycja na tlen przyspiesza proces psucia się żywności. Tlen w opakowaniach z mrożoną żywnością ułatwia jej zamrażanie i odwadnianie, a co za tym idzie – powstawanie oparzeliny mrozowej.

Czy uprawiasz swoje własne owoce i warzywa?

Jeśli musisz przechowywać świeże owoce i warzywa tylko przez kilka dni lub tydzień, zamykanie próżniowe i przechowywanie w lodówce sprawi, że zachowają one swój świeży smak i przetrwają dłużej.

Czy gotujesz metodą sous vide?

Zasadniczo technika sous vide polega na umieszczeniu żywności w plastikowych torebkach, a następnie zanurzeniu ich w gorącej kąpieli wodnej na określony czas. Problemem jest to, że jeśli używasz standardowych torebek d mrożenia, to jest praktycznie niemożliwe, aby usunąć z nich całe powietrze. Ze zbyt dużą ilością powietrza wewnątrz, worek będzie się unosił i jedzenie nie będzie się prawidłowo gotować. Ze zgrzewarką próżniową, można łatwo usunąć wystarczającą ilość powietrza, aby mieć pewność, że worki pozostają zanurzone.

Podsumowując

Zakłócenia w łańcuchu dostaw i rosnące ceny powodują, że wiele osób zaczyna myśleć o oszczędzaniu pieniędzy i byciu przygotowanym na to, co może nadejść. Zakup zgrzewarki próżniowej pozwoli Ci zacząć oszczędzać pieniądze przy zakupach hurtowych i pozwoli Ci zachować świeżość żywności na dłużej. Zgrzewarka próżniowa pozwoli Ci nawet odkryć gotowanie metodą sous vide, jeśli masz taką ochotę. Może warto spróbować?

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Do czego potrzebna jest zgrzewarka podczas gotowania metodą Sous Vide?

02 styczeń 2023

Gotowanie metodą Sous Vide, a więc „w próżni” może być doskonałym sposobem, aby dokładnie przygotować stek dokładnie tak, jak lubisz, lub przyrządzić delikatne, świeże warzywa bez uszczerbku na ich konsystencji.

+ czytaj więcej

Jak zapakować próżniowo zupę?

28 listopad 2022

Zupy to zdrowy i pożywny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie, a także na pobudzenie apetytu. Zupy są szczególnie mile widziane jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i zimno. Jak zapakować próżniowo zupę by zachowała swój smak i składniki?

+ czytaj więcej

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

30 wrzesień 2022

Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Prowansalskie kotlety jagnięce sous vide

12 styczeń 2023

Doprawione aromatycznymi ziołami, delikatne i soczyste kotlety jagnięce gotowane w stylu sous vide, a następnie podsmażane na patelni.

+ czytaj więcej

Serowe burgery Sous Vide

03 październik 2022

Przepis na pysznego burgera gotowany metodą sous vide, a następie smażonego na grillu.

+ czytaj więcej

Kilka zasad, o których należy pamiętać podczas pakowania próżniowego

24 styczeń 2023

Jedną z podstawowych wskazówek dla każdego, kto używa w domu zgrzewarki próżniowej ,jest używanie worków lub rolek, które mają teksturowane kanały.

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej