Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Prowansalskie kotlety jagnięce sous vide

Prowansalskie kotlety jagnięce sous vide

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 1 godzina 40 minut

Czas łączny: 1 godzina 50 minut

Liczba porcji: 6

 

kotlety_jagniece

Składniki:

 

2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów w zalewie

1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

1 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

1/2 łyżeczki czosnku w proszku

12 kotletów jagnięcych, każdy o grubości około 2 cm

1 szklanka przepołowionych pomidorków cherry

1 szklanka przepołowionych czarnych oliwek

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Instrukcje:

 

1.           Wymieszaj razem suszone pomidory, zioła prowansalskie, po 1 łyżce soli i pieprzu oraz czosnek; natrzyj całą jagnięcinę. Rozdziel kotlety jagnięce pomiędzy 3 worki FoodSaver. Zamknij próżniowo.

2.           Napełnij garnek do gotowania wodą. Dodaj cyrkulator; ustaw temperaturę 60˚C. Opuść próżniową torbę do podgrzewanej wody, w razie potrzeby obciążając ją, aby się zanurzyła. Ustaw timer na 1 1/2 godziny.

3.           Ostrożnie wyjmij worek z wody; pozostaw na 5 minut przed otwarciem i wyjęciem kotletów jagnięcych.

4.           Wymieszaj razem pomidory, oliwki, bazylię, oliwę z oliwek oraz pozostałą sól i pieprz.

5.           Rozgrzej dużą patelnię z ciężkim dnem na średnim ogniu; obsmażaj jagnięcinę, partiami, przez 1 do 2 minut na stronę lub do zrumienienia i podgrzania. Posmaruj łyżką mieszanki pomidorowej na kotlety jagnięce. 

 

Wskazówki:

- Jeśli nie gotujesz kotletów jagnięcych od razu, schowaj je do lodówki lub zamroź (rozmroź w lodówce przed gotowaniem).

- Ewentualnie, rozgrzej grill do wysokiej temperatury; dobrze natłuść ruszt. Grilluj kotlety jagnięce przez 1 do 2 minut na stronę lub do momentu, gdy będą dobrze oznaczone i podgrzane. 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Do czego potrzebna jest zgrzewarka podczas gotowania metodą Sous Vide?

02 styczeń 2023

Gotowanie metodą Sous Vide, a więc „w próżni” może być doskonałym sposobem, aby dokładnie przygotować stek dokładnie tak, jak lubisz, lub przyrządzić delikatne, świeże warzywa bez uszczerbku na ich konsystencji.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Serowe burgery Sous Vide

03 październik 2022

Przepis na pysznego burgera gotowany metodą sous vide, a następie smażonego na grillu.

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej