Black Friday – najlepsze okazje już czekają!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Przepis na Kurczaka Tinga

Przepis na Kurczaka Tinga

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 15 minut

Czas całkowity: 25 minut

Ilość porcji: 12

 

Składniki:

 

Kurczak Tinga:

700 g udek z kurczaka bez kości i skóry, pokrojonych w kawałki

1 szklanka pomidorów koktajlowych

1 cebula, posiekana

1 papryka jalapeño

2 łyżki pasty pomidorowej

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka uniwersalnej przyprawy adobo

1 łyżka chili w proszku

1 łyżka mielonego kminku

 

Tacos:

12 tortilli kukurydzianych, ciepłych

1 dojrzałe awokado, przekrojone na pół, pozbawione pestek i cienko pokrojone

1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę

1/2 szklanki pokruszonego sera feta

1/4 szklanki pieczonej czerwonej papryki

1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry

 

Instrukcje:

 

  1. Kurczak Tinga: Wrzuć razem kurczaka, pomidory, cebulę, jalapeño, pastę pomidorową, olej, przyprawę adobo, chili w proszku i kminek.

  2. Uszczelnić za pomocą ręcznej, bezprzewodowej zgrzewarki próżniowej FoodSaver® VS1100 zgodnie z instrukcją urządzenia.

  3. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub zamrozić (przed gotowaniem rozmrozić w lodówce).

  4. Wyjąć z worka próżniowego; dodać mieszankę tinga z kurczaka i 1 1/2 szklanki wody do szybkowaru Crockpot. Zamknąć pokrywę. Wybrać tryb gotowania pod ciśnieniem/ręczny na wysokie ciśnienie przez 8 minut.

  5. Po zakończeniu gotowania pod ciśnieniem, szybko zredukować ciśnienie.

  6. Przy zdjętej pokrywie wybierz opcję Saute i ustaw na Średnią temperaturę. Doprowadzić do wrzenia; gotować sos przez 5 do 10 minut lub do lekkiego zgęstnienia.

  7. Tacos: Podawać kurczaka w ciepłych tortillach. Na wierzchu ułóż awokado, czerwoną cebulę, pokruszoną fetę, pieczoną czerwoną paprykę i kolendrę.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Włoska marynata do pieczeni wieprzowej

20 grudzień 2022

Dzięki ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek, włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.

+ czytaj więcej

Klasyczna marynata do steków

29 wrzesień 2022

Przepis na klasyczną marynatę do steków - jest ona idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Klasyczne naleśniki z maślanką

17 styczeń 2023

Te proste naleśniki są delikatne, lekkie i puszyste z odrobiną mąki kukurydzianej i nutą wanilii.

+ czytaj więcej

Krewetki z chipotle

15 maj 2023

Dzięki aromatom Tex-Mex, tym pikantnym krewetkom nie sposób się oprzeć. Stanowią świetną przystawkę na imprezę i doskonałe danie główne, jeżeli podamy je z ryżem lub w formie tacos.

+ czytaj więcej