Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Włoska marynata do pieczeni wieprzowej

Włoska marynata do pieczeni wieprzowej

Dzięki ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek, włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 60 minut

Czas łączny: 1 godzina 20 minut (+ 10 minut odpoczynku

Składniki:

Marynata włoska:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej szałwii

2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych

po 1 łyżce soli i pieprzu

1/4 łyżeczki czerwonych płatków chili

Włoska pieczeń wieprzowa:

1,5 kg schabu bez kości, środkowa pieczeń

1 filiżanka sodu zredukowany bulion z kurczaka

1/2 szklanki białego wina wytrawnego

1 łyżka przecieru pomidorowego

Instrukcje:

1. Włoska marynata: Wymieszaj razem olej, szałwię, rozmaryn, ocet,

sok z cytryny, oregano, nasiona kopru włoskiego, sól, pieprz i płatki chili.

2. Włoski schab: Napełnij pojemniki FoodSaver® marynatą i wieprzowiną; przekręć zawór na ustawienia marynowania,

Podłącz zgrzewarkę FoodSaver® i naciśnij przycisk Marinate.

 Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby wieprzowina została zamarynowana.

3. Rozgrzej piekarnik do 200º C. Wyjmij wieprzowinę z marynaty; wylej marynatę.

Umieść wieprzowinę w małym naczyniu do pieczenia wyposażonym w stojak.

Piecz przez 60 do 75 minut lub do momentu, gdy termometr włożony do środka wskaże 70°C.

Przykryj luźno folią i pozostaw na 10 minut.

4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Używając drewnianej łyżki, wymieszaj bulion, wino i przecier pomidorowy; doprowadź do wrzenia. Podsmażaj, często mieszając przez około 5 minut lub do zredukowania do ok. 1 filiżanki. Przecedź przed podaniem.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Marynata z czerwonym winem i rozmarynem

19 październik 2022

Przepis na marynatę do wołowiny z dodatkiem czerwonego wina i rozmarynu.

+ czytaj więcej

Klasyczna marynata do steków

29 wrzesień 2022

Przepis na klasyczną marynatę do steków - jest ona idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Klasyczne naleśniki z maślanką

17 styczeń 2023

Te proste naleśniki są delikatne, lekkie i puszyste z odrobiną mąki kukurydzianej i nutą wanilii.

+ czytaj więcej