Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych. Oprócz pomocnych nawyków, takich jak planowanie posiłków i poznawanie niuansów związanych z datami ważności, istnieje jeszcze jeden prosty sposób na to, by żywność nie trafiła do śmieci: lepsze przechowywanie. Wiedza o tym, jak prawidłowo przechowywać żywność, jest kluczem do wydłużenia jej okresu przydatności do spożycia - nie bez powodu jabłka trzyma się z dala od innych produktów!
Jeśli znasz już tajniki podstawowego przechowywania żywności, rozważ przejście na wyższy poziom dzięki zgrzewaniu próżniowemu. Niezależnie od tego, czy kupujesz hurtowo, aby zaoszczędzić pieniądze, przygotowujesz posiłki z wyprzedzeniem dla wygody, czy po prostu chcesz jeść więcej świeżej żywności, ta technika pakowania próżniowego żywności może pomóc Twoim artykułom spożywczym przetrwać dłużej.
Pakowanie próżniowe polega na usuwaniu tlenu z worków lub pojemników, tworząc hermetyczne uszczelnienie, które chroni żywność przed powstawaniem oparzeliny mrozowej i rozwojem bakterii. Ograniczając kontakt z tlenem, który powoduje psucie się żywności, uszczelnianie próżniowe pomaga przedłużyć okres przydatności do spożycia warzyw w lodówce, przekąsek w spiżarni, czy pieczywa w zamrażarce.
Istnieje wiele korzyści płynących z pakowania próżniowego i każdy prawdopodobnie będzie miał różne powody, by z niego korzystać - oto niektóre z głównych zalet:
1. Oszczędzanie żywności: Jak wspomniano powyżej, marnowanie żywności jest powszechnym (i możliwym do uniknięcia!) problemem. Uszczelnianie próżniowe jest jednym z najprostszych sposobów na przechowywanie żywności, zarówno niegotowanych składników do przygotowania później, jak i gotowanych posiłków, którymi można się cieszyć w przyszłości. Ograniczając kontakt z powietrzem i zapobiegając powstawaniu oparzeliny mrozowej, uszczelnianie próżniowe pomaga zachować najlepszy smak i konsystencję żywności. Jest to również świetne rozwiązanie, gdy masz ochotę na sezonowy produkt – zimą ucieszysz się na widok próżniowo zamkniętych letnich jagód lub brzoskwiń.
2. Oszczędność pieniędzy: Kupowanie większych ilości jest łatwym sposobem na oszczędzanie, ale aby ten budżetowy zakup zadziałał, potrzebujesz sposobu, aby utrzymać łatwo psujące się przedmioty przed zepsuciem. Z pomocą przychodzi zgrzewarka próżniowa, która pozwala zachować porcje, których nie używasz od razu, włączając w to takie produkty ze spiżarni jak mąka i cukier lub przekąski takie jak orzechy i krakersy. Zakupy hurtowe oznaczają również mniej wycieczek do sklepu spożywczego, co oznacza mniej pieniędzy wydanych na transport.
3. Oszczędność czasu: Większość zapracowanych ludzi wie, że wcześniejsze przygotowywanie posiłków to prawdziwa oszczędność czasu. Dla tych, którzy gotują większe ilości na raz, uszczelnianie próżniowe może pozwolić przechować dania główne, a nawet zupy na później. Można również szybko marynować za pomocą zgrzewarki próżniowej. Jest to funkcja, która będzie szczególnie przydatna w dni, kiedy zapomnisz zrobić to z wyprzedzeniem. Dodatkowo pakując próżniowo mięsa czy ryby, łatwo przygotować jedzenie do gotowania sous vide.
Lista produktów spożywczych, które można zamknąć próżniowo, jest bardzo długa. Chleb? Jak najbardziej. Steki? Oczywiście. Wino? Nie ma problemu. Zamiast przedstawiać wyczerpującą listę produktów, które można zamknąć próżniowo, o wiele łatwiej jest wskazać te, których nie można: miękkie sery (zwłaszcza te pleśniowe), świeże banany, świeże grzyby, całe jabłka, surowa cebulą i czosnek, kapusta oraz świeżo ugotowane warzywa – pakuj je dopiero po ostygnięciu.
Warto pamiętać o dwóch innych rzeczach: Niektóre warzywa, takie jak ogórki i ziemniaki, nie zachowują dobrze swojej tekstury po rozmrożeniu, więc nie są idealne do uszczelniania i zamrażania, unikaj także wkładania gorącego jedzenia od razu do lodówki, ponieważ może to zwiększyć temperaturę wewnątrz.
Czas ten różni się w zależności od produktu, ale zgrzewanie próżniowe za pomocą urządzenia FoodSaver® może utrzymać świeżość żywności nawet do 5 razy dłużej w porównaniu ze zwykłymi metodami przechowywania. Dotyczy to produktów, które trafiają do zamrażarki, lodówki lub spiżarni. Na przykład, po zamknięciu próżniowym, wołowinę i drób można zamrozić na okres do trzech lat, twardy ser można przechowywać w lodówce przez okres do ośmiu miesięcy, a podstawowe produkty do pieczenia, takie jak mąka i cukier, można przechowywać przez okres do dwóch lat.
Istnieje kilka rozważań, aby dokonać wyboru odpowiedniego urządzenia dla Ciebie. Jeśli Twoim głównym celem jest kupowanie większych ilości produktów spożywczych i przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem, szukaj zgrzewarki próżniowej z wbudowanym schowkiem na rolkę i gilotyną, która może przyspieszyć proces uszczelniania. Jeśli ogranicza Cię przestrzeń w kuchni, to kompaktowy model lub ręczne urządzenie do pakownia próżniowego może być dobrym rozwiązaniem. Typ żywności, który planujesz pakować próżniowo, robi różnicę, do pakowania na przykład, mięsa, które może mieć trochę płynu, przyda się zgrzewarka z funkcją pakowania wilgotnych produktów.
Poza powyższymi podstawami, poniżej znajduje się kilka przydatnych wskazówek, o których warto pamiętać, rozpoczynając swoją przygodę z pakowaniem próżniowym:
• Używaj urządzenia FoodSaver® do ponownego zamykania torebek z chipsami lub preclami - po prostu nie rób tego próżniowo, co może zmiażdżyć Twoje przekąski.
• Napełniając woreczek żywnością, pamiętaj o pozostawieniu wolnego miejsca u góry przed włożeniem go do zgrzewarki próżniowej.
• Aby zachować żywy kolor, niektóre warzywa, takie jak zielona fasola i brokuły, powinny być blanszowane przed zgrzaniem i zamrożeniem.
• Czy zapomniałeś rozpocząć marynowanie z wyprzedzeniem? Pakowanie próżniowe przyspiesza czas marynowania, ponieważ mięso i warzywa szybciej nasiąkają płynami; jedzenie może być gotowe w zaledwie 30 minut.
• Możesz uszczelnić więcej niż tylko jedzenie! Przechowuj świąteczne ozdoby, aby były wolne kurzu i łatwiejsze do przechowywania.
Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.