Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Wskazówki dotyczące próżniowego pakowania owoców morza

Wskazówki dotyczące próżniowego pakowania owoców morza

Nie ma nic lepszego niż smak świeżych owoców morza. Aby zachować smak owoców morza, przechowuj swoje połowy zapakowane próżniowo za pomocą urządzeń FoodSaver. Podawaj najświeższe, najsmaczniejsze owoce morza przez cały rok stosując się do poniższych wskazówek:

Ryby

Aby przygotować rybę do przechowywania, należy najpierw usunąć organy wewnętrzne, głowę, ogon i płetwy. Pozostałe mięso opłucz pod zimną wodą i osusz. Małe ryby, takie jak np. okoń, mogą być przechowywane w całości, natomiast większe ryby należy przed zamrożeniem pokroić na kawałki.

Przed zamknięciem ryby za pomocą systemu FoodSaver umieść filety w zamrażarce na około dwie godziny. Dzięki wstępnemu zamrożeniu ryby pomożesz jej zachować wilgoć, smak i jędrność, których oczekujesz od świeżo złowionych owoców morza.

Po wstępnym zamrożeniu filetów włóż je do worków próżniowych FoodSaver, zamknij i zamroź. Systemy pakowania próżniowego FoodSaver może przedłużyć świeżość ryb nawet do dwóch lat. Kiedy zdecydujesz się przyrządzić część zamrożonej ryby, umieść torbę w lodówce na 24 godziny przed planowanym gotowaniem. Dzięki temu ryba zdąży się rozmrozić bez utraty świeżości.

skorupiaki

Skorupiaki

System FoodSaver umożliwia również pakowanie próżniowe pysznych odmian skorupiaków. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów i sposób ich przechowywania:

Homar: Aby zachować świeżość ogona homara, najpierw usuń  jego kręgosłup. Następnie umieść w worku próżniowym FoodSaver, uszczelnij, zamroź i ciesz się świeżymi składnikami nawet do kilku miesięcy później.

Krewetki: Zacznij od opłukania krewetek i ich osuszenia. Umieść oczyszczone krewetki na płasko w woreczku FoodSaver. Zamknij próżniowo i zamroź.

Małże i ostrygi: Pakuj próżniowo surowe małże i ostrygi, najpierw wyłuskując mięso i dokładnie je płucząc. Umieść mięso w worku próżniowym FoodSaver  z 2,5 cm warstwą słodkiej lub słonej wody. Po uszczelnieniu worków za pomocą systemu FoodSaver umieść je w najzimniejszej części zamrażarki i ciesz się nimi do trzech miesięcy później.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej