Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Marynata z czerwonym winem i rozmarynem

Marynata z czerwonym winem i rozmarynem

Składniki:

1,4 kg wołowiny

2 łyżki masła

1 cebula, drobno posiekana

2 gałązki selera naciowego, pokrojone

2 łyżki mąki

3 szklanki bulionu wołowego

¼ szklanki passaty pomidorowej

1 kg małych ziemniaków

1 kg marchewki, pokrojonej w grubą kostkę

1 szklanka zielonego groszku

2 łyżki posiekanej pietruszki

Przygotowanie:

Wymieszaj razem czerwone wino, olej, rozmaryn, musztardę, ocet, czosnek, sól i pieprz.

Napełnij pojemnik FoodSaver Fresh marynatą i włóż do niej wołowinę; przekręć zawór na ustawienie marynowania, podłącz zgrzewarkę FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania.

Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby zamarynować wołowinę.

Wyjmij wołowinę z marynaty, zachowując ją na później.

Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Roztop masło w dużym rondlu ustawionym na średnim ogniu; podsmaż cebulę i seler przez 3 do 5 minut, by były miękkie. Posyp mąką; gotuj mieszając, przez 1 do 2 minut lub do uzyskania gładkiego sosu. Powoli dodawaj bulion wołowy i passatę pomidorową; doprowadź do wrzenia.

Dodaj duszoną wołowinę i zachowaną marynatę; przykryj i piecz przez 2 do 2 ½   godzin lub do momentu, gdy wołowina będzie miękka. Wymieszaj ziemniaki i marchewki. Przykryj i włóż wszystko do piekarnika; piecz przez 30 do 40 minut lub do czasu, gdy warzywa staną się miękkie, a mięso łatwo da się kroić.

Wymieszaj z groszkiem; gotuj przez 2 do 3 minut, lub do momentu podgrzania. Posyp pietruszką.

Wskazówka: Możesz użyć tej marynaty do wołowiny, jagnięciny, kurczaka, wieprzowiny lub indyka. 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Klasyczna marynata do steków

29 wrzesień 2022

Przepis na klasyczną marynatę do steków - jest ona idealna do wszystkich rodzajów steków, zwłaszcza do steków z boczku i polędwicy, ale można ją również stosować do aromatycznych kotletów wieprzowych i jagnięcych.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej