Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych. Oprócz pomocnych nawyków, takich jak planowanie posiłków i poznawanie niuansów związanych z datami ważności, istnieje jeszcze jeden prosty sposób na to, by żywność nie trafiła do śmieci: lepsze przechowywanie. Wiedza o tym, jak prawidłowo przechowywać żywność, jest kluczem do wydłużenia jej okresu przydatności do spożycia - nie bez powodu jabłka trzyma się z dala od innych produktów!

Jeśli znasz już tajniki podstawowego przechowywania żywności, rozważ przejście na wyższy poziom dzięki zgrzewaniu próżniowemu. Niezależnie od tego, czy kupujesz hurtowo, aby zaoszczędzić pieniądze, przygotowujesz posiłki z wyprzedzeniem dla wygody, czy po prostu chcesz jeść więcej świeżej żywności, ta technika pakowania próżniowego żywności może pomóc Twoim artykułom spożywczym przetrwać dłużej.

Na początek, czym dokładnie jest pakowanie próżniowe?

Pakowanie próżniowe

Pakowanie próżniowe polega na usuwaniu tlenu z worków lub pojemników, tworząc hermetyczne uszczelnienie, które chroni żywność przed powstawaniem oparzeliny mrozowej i rozwojem bakterii. Ograniczając kontakt z tlenem, który powoduje psucie się żywności, uszczelnianie próżniowe pomaga przedłużyć okres przydatności do spożycia warzyw w lodówce, przekąsek w spiżarni, czy pieczywa w zamrażarce.

Zalety zgrzewania próżniowego

Istnieje wiele korzyści płynących z pakowania próżniowego i każdy prawdopodobnie będzie miał różne powody, by z niego korzystać - oto niektóre z głównych zalet:

1. Oszczędzanie żywności: Jak wspomniano powyżej, marnowanie żywności jest powszechnym (i możliwym do uniknięcia!) problemem. Uszczelnianie próżniowe jest jednym z najprostszych sposobów na przechowywanie żywności, zarówno niegotowanych składników do przygotowania później, jak i gotowanych posiłków, którymi można się cieszyć w przyszłości. Ograniczając kontakt z powietrzem i zapobiegając powstawaniu oparzeliny mrozowej, uszczelnianie próżniowe pomaga zachować najlepszy smak i konsystencję żywności. Jest to również świetne rozwiązanie, gdy masz ochotę na sezonowy produkt – zimą ucieszysz się na widok próżniowo zamkniętych letnich jagód lub brzoskwiń.

2. Oszczędność pieniędzy: Kupowanie większych ilości jest łatwym sposobem na oszczędzanie, ale aby ten budżetowy zakup zadziałał, potrzebujesz sposobu, aby utrzymać łatwo psujące się przedmioty przed zepsuciem. Z pomocą przychodzi zgrzewarka próżniowa, która pozwala zachować porcje, których nie używasz od razu, włączając w to takie produkty ze spiżarni jak mąka i cukier lub przekąski takie jak orzechy i krakersy. Zakupy hurtowe oznaczają również mniej wycieczek do sklepu spożywczego, co oznacza mniej pieniędzy wydanych na transport.

3. Oszczędność czasu: Większość zapracowanych ludzi wie, że wcześniejsze przygotowywanie posiłków to prawdziwa oszczędność czasu. Dla tych, którzy gotują większe ilości na raz, uszczelnianie próżniowe może pozwolić przechować dania główne, a nawet zupy na później. Można również szybko marynować za pomocą zgrzewarki próżniowej. Jest to funkcja, która będzie szczególnie przydatna w dni, kiedy zapomnisz zrobić to z wyprzedzeniem. Dodatkowo pakując próżniowo mięsa czy ryby, łatwo przygotować jedzenie do gotowania sous vide.

Jakie produkty spożywcze można zamykać próżniowo?

Lista produktów spożywczych, które można zamknąć próżniowo, jest bardzo długa. Chleb? Jak najbardziej. Steki? Oczywiście. Wino? Nie ma problemu. Zamiast przedstawiać wyczerpującą listę produktów, które można zamknąć próżniowo, o wiele łatwiej jest wskazać te, których nie można: miękkie sery (zwłaszcza te pleśniowe), świeże banany, świeże grzyby, całe jabłka, surowa cebulą i czosnek, kapusta i sałata oraz świeżo ugotowane warzywa – pakuj je dopiero po ostygnięciu.

Pakowanie próżniowe

Warto pamiętać o dwóch innych rzeczach: Niektóre warzywa, takie jak ogórki i ziemniaki, nie zachowują dobrze swojej tekstury po rozmrożeniu, więc nie są idealne do uszczelniania i zamrażania, unikaj także wkładania gorącego jedzenia od razu do lodówki, ponieważ może to zwiększyć temperaturę wewnątrz.

Jak długo wytrzymuje żywność zapakowana próżniowo?

Czas ten różni się w zależności od produktu, ale zgrzewanie próżniowe za pomocą urządzenia FoodSaver® może utrzymać świeżość żywności nawet do 5 razy dłużej w porównaniu ze zwykłymi metodami przechowywania. Dotyczy to produktów, które trafiają do zamrażarki, lodówki lub spiżarni. Na przykład, po zamknięciu próżniowym, wołowinę i drób można zamrozić na okres do trzech lat, twardy ser można przechowywać w lodówce przez okres do ośmiu miesięcy, a podstawowe produkty do pieczenia, takie jak mąka i cukier, można przechowywać przez okres do dwóch lat.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zgrzewarki próżniowej?

Pakowanie próżniowe

Istnieje kilka rozważań, aby dokonać wyboru odpowiedniego urządzenia dla Ciebie. Jeśli Twoim głównym celem jest kupowanie większych ilości produktów spożywczych i przygotowanie posiłków z wyprzedzeniem, szukaj zgrzewarki próżniowej z wbudowanym schowkiem na rolkę i gilotyną, która może przyspieszyć proces uszczelniania. Jeśli ogranicza Cię przestrzeń w kuchni, to kompaktowy model lub ręczne urządzenie do pakownia próżniowego może być dobrym rozwiązaniem. Typ żywności, który planujesz pakować próżniowo, robi różnicę, do pakowania na przykład, mięsa, które może mieć trochę płynu, przyda się zgrzewarka z funkcją pakowania wilgotnych produktów.

Gotowy do zachowania świeżości swoich produktów?

Poza powyższymi podstawami, poniżej znajduje się kilka przydatnych wskazówek, o których warto pamiętać, rozpoczynając swoją przygodę z pakowaniem próżniowym:

• Używaj urządzenia FoodSaver® do ponownego zamykania torebek z chipsami lub preclami - po prostu nie rób tego próżniowo, co może zmiażdżyć Twoje przekąski.

• Napełniając woreczek żywnością, pamiętaj o pozostawieniu wolnego miejsca u góry przed włożeniem go do zgrzewarki próżniowej.

• Aby zachować żywy kolor, niektóre warzywa, takie jak zielona fasola i brokuły, powinny być blanszowane przed zgrzaniem i zamrożeniem.

• Czy zapomniałeś rozpocząć marynowanie z wyprzedzeniem? Pakowanie próżniowe przyspiesza czas marynowania, ponieważ mięso i warzywa szybciej nasiąkają płynami; jedzenie może być gotowe w zaledwie 30 minut.

• Możesz uszczelnić więcej niż tylko jedzenie! Przechowuj świąteczne ozdoby, aby były wolne kurzu i łatwiejsze do przechowywania.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej

Jak zapakować próżniowo zupę?

28 listopad 2022

Zupy to zdrowy i pożywny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie, a także na pobudzenie apetytu. Zupy są szczególnie mile widziane jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i zimno. Jak zapakować próżniowo zupę by zachowała swój smak i składniki?

+ czytaj więcej