Zatrzymaj świeżość na dłużej z naszymi promocjami!

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak prawidłowo używać trybu marynowania w pojemnikach próżniowych FoodSaver?

Jak prawidłowo używać trybu marynowania w pojemnikach próżniowych FoodSaver?

Kawałek łososia zapakowany próżniowo

Marynowanie mięsa, ryb czy warzyw to doskonały sposób na wydobycie smaku i aromatu. Ale kto ma czas czekać kilka godzin (albo całą noc), aż składniki „przejdą” marynatą? Z pomocą przychodzą pojemniki próżniowe FoodSaver® z trybem marynowania – dzięki nim możesz uzyskać ten sam efekt… w zaledwie kilka minut!

Jak to działa?

Tryb marynowania wykorzystuje podciśnienie do błyskawicznego „wciągnięcia” marynaty w strukturę produktu . W efekcie smaki przenikają znacznie szybciej niż przy tradycyjnych metodach.

Kawałek łososia zapakowany próżniowo

Krok po kroku:

  1. 1. Przygotuj składniki i marynatę – klasyczna oliwa z oliwek, czosnek, zioła i cytryna? A może ostre chili i miód? Wybór należy do Ciebie.
  2. 2. Umieść wszystko w pojemniku FoodSaver® – ważne, by nie przekraczać maksymalnego poziomu napełnienia.
  3. 3. Przekręć pokrętło na pokrywce na tryb „marinate”.
  4. 4. Podłącz zgrzewarkę lub ręczne urządzenie FoodSaver® i uruchom tryb marynowania.
  5. 5. Poczekaj kilka minut – zależnie od produktu wystarczy nawet 10 minut!
  6. 6. Odłącz urządzenie i gotowe – możesz od razu smażyć, grillować lub piec.

Większość modeli zgrzewarek FoodSaver wyposażona jest w tryb marynowania, który skraca proces do zaledwie kilku minut. Ale co zrobić, jeśli Twój model go nie posiada? Spokojnie — nadal możesz cieszyć się pysznymi, szybko zamarynowanymi potrawami. Wystarczy znać kilka sprytnych trików!

Jak to zrobić bez trybu marynowania?

Potrzebujesz:

  1. • Zgrzewarki FoodSaver z funkcją odsysania powietrza
  2. • Wężyka do połączenia ze specjalnym pojemnikiem lub woreczkami z zaworkiem
  3. • Pojemnika próżniowego FoodSaver® z pokrętłem i wskaźnikiem podciśnienia
  4. • Produktów do marynowania + marynaty

Krok po kroku:

  1. 1. Umieść mięso, warzywa lub tofu w pojemniku próżniowym razem z marynatą.
  2. 2. Przekręć pokrętło w pojemniku na pozycję „vacuum”.
  3. 3. Podłącz wężyk do zgrzewarki i do zaworu pojemnika.
  4. 4. Uruchom standardową funkcję odsysania powietrza.
  5. 5. Obserwuj wskaźnik podciśnienia — gdy się zatrzyma, odłącz urządzenie.
  6. 6. Pozostaw w pojemniku na min. 20–30 minut — efekt będzie zauważalny znacznie szybciej niż przy tradycyjnym marynowaniu.

Alternatywa: zapinane woreczki

Nie masz pojemnika? Możesz wykorzystać specjalne zapinane torebki próżniowe FoodSaver® . Wystarczy:

  1. • Włożyć składniki do woreczka
  2. • Zasunąć szczelnie zamek
  3. • Podłączyć ręczne urządzenie lub wężyk do zaworka i odessać powietrze.

Woreczki są idealne do marynowania porcji „na raz”, np. na grilla lub szybki obiad.

Tip eksperta:

Dodaj odrobinę cukru (np. miodu lub syropu klonowego) do marynaty – podciśnienie sprawi, że karmelizacja smaku podczas smażenia będzie jeszcze bardziej intensywna.

Co najlepiej marynować próżniowo?

Kawałek łososia zapakowany próżniowo

  1. • Polędwiczki wieprzowe ✅
  2. • Kawałki kurczaka lub indyka ✅
  3. • Filety rybne ✅
  4. • Tofu i warzywa grillowe (papryka, cukinia, bakłażan) ✅

Sprytne zastosowania:

  1. • Przygotowanie dań na grilla na ostatnią chwilę
  2. • Szybki obiad po pracy – marynowanie w czasie, gdy nagrzewa się piekarnik
  3. • Ekspresowy smak do lunchboxa – bez kompromisów

Dzięki technologii FoodSaver® zyskujesz nie tylko świeżość, ale i smak. To idealne rozwiązanie dla zapracowanych smakoszy.

Poprzedni post
poprzedni
następny
Następny post

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej