Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak przechowywać zioła?

Jak przechowywać zioła?

Zioła to rośliny lub ich części, takie jak liście, kwiaty, korzenie, nasiona, które są wykorzystywane w celach kulinarnych, kosmetycznych lub leczniczych ze względu na ich aromat, smak lub właściwości zdrowotne. Zioła są powszechnie stosowane w różnych kuchniach na całym świecie, aby dodać smaku i zapachu do potraw, ale także są stosowane w medycynie naturalnej, jako naturalne lekarstwa lub suplementy diety. Przykłady popularnych ziół to mięta, rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, koper, szałwia i lawenda.

Aby dodać smaku naszym potrawom, niezbędne są zioła, dlatego tak ważne jest, aby były odpowiednio przechowywane w celu zachowania ich świeżości i aromatu.

 

W zależności od rodzaju, zioła należy przechowywać w różny sposób. Niektóre z tych liściastych składników psują się lub tracą smak w bardzo krótkim czasie. Mięta, koperek, kolendra, szczypiorek – smakują najlepiej, gdy są świeżo zebrane, ale nie każdy wytrawny smakosz ma całoroczny ogródek z przyprawami, z którego może zebrać świeże zioła.

Pakowanie próżniowe

Z pomocą przy przechowywaniu ziół przychodzą systemy pakowania próżniowego FoodSaver. Zapakowane przy użyciu zgrzewarki zioła będą dłużej świeże i zachowają intensywny smak, jak gdyby były świeżo zerwane.

Oto kilka wskazówek dotyczących prawidłowego pakowania próżniowego ziół:

 

Zblanszuj delikatne liście

Zioła o delikatnych liściach powinny być zblanszowane przed zapakowaniem próżniowym. Pomoże to zachować ich smak na dłużej. Liście ziół takich jak bazylia, szczypiorek, kolendra, koper, mięta i pietruszka najlepiej jest zblanszować przed zamknięciem.

 

Wrzuć zioła do wrzącej wody na kilka sekund, a następnie wyjmij je szczypcami. Przenieś je do miski z wodą z lodem na kolejne kilka sekund, wyjmij je ponownie i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie zapakuj je próżniowo.

 

Pamiętaj dokładnie osuszyć zioła

Pamiętaj, nie zamykaj ziół, gdy są jeszcze mokre. Wilgotne zioła mogą stracić swoją konsystencję i spleśnieć.

 

Uszczelnianie próżniowe jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania delikatnych ziół liściastych.

Zamrażaj na długie miesiące

Blanszowane zioła należy zamrozić, aby zachować świeżość na jeszcze dłużej. Niektóre zamrożone zioła - jak kolendra i pietruszka-stają się wiotkie po rozmrożeniu. Smak pozostaje nienaruszony, ale przez to mogą nie nadawać się do dekoracji.

 

Nie należy siekać ziół przed zamrożeniem. W najlepszym wypadku jest to zbędne, ale nie zaszkodzi procesowi przechowywania, jednak zachowaj siekanie na czas bezpośrednio przed użyciem ziół, ponieważ zamrożone składniki są często łatwiejsze do pokrojenia nożem.

Pakowanie próżniowe ziół

Pakuj w małe porcje

Przy pakowaniu ziół należy uważać na ilość. Kucharz zapakuje próżniowo zioła podzielone na porcje, które są wystarczająco duże dla konkretnych potraw. Każda większa ilość spowoduje marnowanie składników na ponowne zamykanie resztek lub marnowanie worków do zgrzewania próżniowego na ponowne ich przechowywanie.

Ponadto nie będziesz musiał odmierzać ilości do wykorzystania po wyciągnięciu ziół z zamrażarki. Uszczelnianie odpowiedniej wielkości porcji sprawi, że gotowanie stanie się prostym procesem.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

10 produktów, które warto pakować próżniowo

06 czerwiec 2023

Pakowanie próżniowe pozwala zachować na dłużej świeżość naszych ulubionych produktów. Przyjrzyjmy się teraz dokładniej korzyściom płynącym z próżniowego pakowania każdej z wymienionych wcześniej kategorii:

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej