Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak przechowywać ser?

Jak przechowywać ser?

Aby zachować świeżość sera, wystarczy kontrolować  dwa czynniki: poziom Wilgotności i Powietrza.

Tak długo, jak zachowasz równowagę między tymi dwoma rzeczami, twój ser będzie się nadawał do jedzenia przez długi czas.  Poniżej przedstawiamy wskazówki jak zachować świeżość sera na dłużej.



Przede wszystkim należy pamiętać, że łatwiej jest przechowywać sery twarde, ponieważ te miękkie zawierają więcej wilgoci i dlatego są bardziej podatne na zepsucie – powinny być spożywane wkrótce po zakupie.



Wilgoć i powietrze

Te dwa czynniki mają ogromny wpływ na żywotność sera. Wilgoć powoduje pleśń, natomiast powietrze wysusza ser.

Należy pamiętać o fakcie, że ser składa się z żywych organizmów. Musi więc oddychać, ale zbyt duża jego ilość spowoduje, że wyschnie.

Ser również naturalnie wytwarza wilgoć, co jest w porządku, ale zbyt duża jej ilość powoduje pleśń, co w finale powoduje pojawienie się grzybów.

Sukces tkwi w równowadze. Należy umiejętnie kontrolować dostęp wilgoci i powietrza do naszego sera, co pozwoli przechowywać go przez długi czas.



deska_serow



Przechowywanie krótkoterminowe

Podczas krótkotrwałego przechowywania sprawdzi się np. folia spożywcza. Jeśli zamierzasz jej używać, pamiętaj, aby często ją zmieniać.

Za każdym razem, gdy wyjmujesz ser z lodówki, aby cieszyć się plastrem lub dwoma, ważne jest, aby NIE używać ponownie tej samej folii - najpierw delikatnie przetrzyj ser ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci, a następnie zawiń go w świeżą folię.

Jeżeli wolisz przechowywać ser np. w woreczkach strunowych, pamiętaj o uprzednim zawinięciu go w papier pergaminowy, który wchłonie nadmiar wilgoci. Również wkładając ser do pojemników, szklanych czy plastikowych – należy zawinąć ser uprzednio w papier.



Mój ser jest spleśniały, co powinienem zrobić?

W przypadku serów naturalnych, jeśli w porę wychwycisz pleśń, prawdopodobnie będziesz mógł uratować część lub większość sera.

Jeśli pleśń jest tylko na powierzchni, wystarczy ją zeskrobać lub odciąć.



Mrożenie sera



Mrożenie sera nie jest najlepszym pomysłem, może wpłynąć znacząco na jego teksturę i smak.

Jedyne sery, które dobrze się sprawdzają mrożone to sery tarte takie jak Parmezan czy Pecorino.

Jeśli jednak używasz sera do wyłącznie do gotowania, prawdopodobnie nie zauważysz żadnych szkodliwych skutków mrożenia. Wystarczy, że najpierw rozmrozisz go powoli w lodówce.



Próżniowe zamykanie sera

 

Kiedy zamykasz ser próżniowo, zamykasz w nim wilgoć i nie dopuszczasz powietrza. Jest to dobry sposób na przechowywanie sera, ale jak wspomniano wcześniej, ser jest oddychającym organizmem.

Dlatego, jeśli zamierzasz zamknąć ser próżniowo, zawiń go najpierw w papier pergaminowy. Papier wchłonie nadmiar wilgoci i sprawi, że Twój ser nie będzie się psuł przez co najmniej kilka miesięcy.

Chociaż ta metoda nie utrzyma sera na zawsze, jest to najlepszy sposób, aby zachować świeżość sera przez długi czas.



Jak zapakować próżniowo ser?

Oto kroki, które należy wykonać, aby uszczelnić próżniowo swój ser:

    1. 1. Wybierz swój ser: Twarde sery, takie jak cheddar, parmezan i gouda, są idealne do zamykania próżniowego. 



    1. 2. Pokrój swój ser: Pokrój ser na małe kawałki lub pozostaw go w dużych blokach, w zależności od preferencji.



    1. 3. Przygotuj zgrzewarkę próżniową: Upewnij się, że Twoja zgrzewarka próżniowa jest czysta i gotowa do użycia.



    1. 4. Włóż swój ser do worka: Umieść swój ser w worku do pakowania próżniowego, pozostawiając trochę miejsca u góry do wykonania zgrzewu.



    1. 5. Zamknij próżniowo torbę: Zgrzewarka próżniowa usunie powietrze z worka i zamknie go.



    1. 6. Oznacz i przechowuj: Oznacz ser zamknięty próżniowo etykietą z rodzajem sera i datą jego zamknięcia. Przechowuj ser zamknięty próżniowo w lodówce, gdzie będzie można go przechowywać przez kilka tygodni lub nawet miesięcy.

 

Podsumowując, przechowywanie próżniowe sera jest doskonałym sposobem na zachowanie świeżości sera przez dłuższy czas, ale należy pamiętać, że niektóre jego rodzaje nie nadają się do długoterminowego przechowywania.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

10 produktów, które warto pakować próżniowo

06 czerwiec 2023

Pakowanie próżniowe pozwala zachować na dłużej świeżość naszych ulubionych produktów. Przyjrzyjmy się teraz dokładniej korzyściom płynącym z próżniowego pakowania każdej z wymienionych wcześniej kategorii:

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej