Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Porady dotyczące efektywności energetycznej lodówki

Porady dotyczące efektywności energetycznej lodówki

Lodówka jest odpowiedzialna za dużą część zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Niezależnie od tego, czy właściciele są obecni, czy nie, lodówka stale pracuje, by utrzymać świeże jedzenie w niskiej temperaturze. Działa bez przerw, jeśli jest sprawna, ale zakłócenia w jej działaniu mogą kosztować Cię więcej, niż jest to konieczne. Na szczęście jest wiele niedrogich sposobów na poprawę wydajności energetycznej lodówki. 

lodowka

Upewnij się, że z lodówki nie uchodzi zimne powietrze

Aby lodówka pracowała z maksymalną efektywnością energetyczną, uszczelki w drzwiach muszą być szczelne. Każdy niedoskonały punkt w uszczelce pozwala zimnemu powietrzu uciekać do kuchni, co powoduje stopniowe wzrost temperatury we wnętrzu lodówki. W celu utrzymania optymalnej temperatury, dla świeżych produktów, lodówka będzie musiała wyrównać tę różnicę, co wymaga dodatkowego zużycia energii elektrycznej. Długotrwałe koszty energetyczne z powodu niesprawnych uszczelek mogą być znaczne.

Łatwym sposobem na sprawdzenie uszczelek w lodówce jest umieszczenie włączonej latarki (lub innego urządzenia oświetlającego) wewnątrz lodówki, ustawionej tak, aby światło było skierowane do wnętrza drzwi. Po zamknięciu drzwi i wyłączeniu oświetlenia kuchennego, na uszczelkach nie powinno być widać żadnego światła. Każde światło przedostające się do kuchni wskazuje na to, że uszczelki nie są szczelne. Należy je jak najszybciej wymienić.

Planuj z wyprzedzeniem

Zanim otworzysz drzwi, wiedz, co chcesz wyjąć z lodówki. Staraj się unikać trzymania drzwi szeroko otwartych bez celu, kiedy szukasz schowanego masła, ponieważ w ten sposób uwalniasz dużo zimnego powietrza.

Pozwól najpierw ostudzić jedzenie

Częstym błędem popełnianym przez ludzi w przypadku lodówki jest wkładanie do niej gorącego jedzenia. Powoduje to wzrost wewnętrznej temperatury urządzenia, co powoduje, że lodówka pracuje na pełnych obrotach, aby utrzymać idealny chłód. Pozwól daniom ostygnąć, a następnie, kiedy będą już w temperaturze pokojowej, umieść je w lodówce. Dodatkowe pięć do dziesięciu minut na "ostygnięcie" może z czasem przynieść duże oszczędności.

 

Liczy się każdy grosz. Bycie proaktywnym w kwestii efektywności energetycznej oznacza pieniądze zaoszczędzone na rachunkach za prąd. Właściciel domu, który podąża za wskazówkami dotyczącymi efektywności energetycznej lodówki, wymienionymi powyżej może zobaczyć prawdziwe oszczędności po pewnym czasie. Mniej pieniędzy wydanych na utrzymanie żywności w chłodzie oznacza więcej pieniędzy np. na zakupy.

 

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej