Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / 6 produktów spożywczych, które możesz zamknąć w próżni i przechowywać w swojej spiżarni

6 produktów spożywczych, które możesz zamknąć w próżni i przechowywać w swojej spiżarni

Twój system pakowania próżniowego FoodSaver sprawił, że zamrażanie i przechowywanie mięsa i warzyw stało się dużo łatwiejsze, ale czy wiesz, że jest on równie przydatny do przechowywania suchej żywności? Przechowywanie dużej ilości żywności w spiżarni jest ważne, aby być dobrze przygotowanym na wypadek przerwy w dostawie prądu lub nagłego wypadku, lub jeśli lubisz gotować większe ilości na raz.

Przedstawiamy sześć produktów, które można łatwo zapakować próżniowo i umieścić w spiżarni:

Suszone owoce

suszone_owoce

Suszone owoce - takie jak jabłka, mango, rodzynki i żurawina - nie muszą być przechowywane w lodówce i dobrze nadają się do przechowywania próżniowego. Ponieważ z tych owoców została już usunięta wilgoć, trzymanie ich w szczelnym zamknięciu jest kluczowe dla zachowania ich właściwości.

Mieszanka muesli

Masz przepis na mieszankę, który chcesz wypróbować? Kiedy już to zrobisz, zrób większą ilość, podziel ją na pojedyncze porcje i zamknij za pomocą zgrzewarki próżniowej. W ten sposób będziesz mieć śniadanie czy przekąskę zawsze pod ręką.

Ryż/makaron

Zamiast trzymać ryż i makaron w nieporęcznych pudełkach, które zajmują dużo miejsca w spiżarni, przełóż je do dużych torebek zamykanych próżniowo, aby łatwiej i sensowniej je przechowywać. Dobrze jest, aby mieć pod ręką wybór tych produktów, ponieważ pozwalają one stworzyć prosty i sycący posiłek w kilka minut.

Płatki zbożowe

płatki_zbożowe

Podobnie jak w przypadku ryżu i makaronu, pudełka z płatkami zbożowymi mogą zajmować dużo miejsca. Przechowując płatki zbożowe w zamykanych torbach FoodSaver możesz sięgnąć po miskę swoich ulubionych płatków bez ryzyka, że będą nieświeże.

Zioła i przyprawy

Gdy zioła i przyprawy są narażone na nadmiar wilgoci, mogą szybko zwiędnąć lub zepsuć się. Przedłuż okres przydatności tych produktów, przechowując je w suchym miejscu w szczelnym opakowaniu. Najlepiej jest oznaczyć swoje zioła i przyprawy, podczas pakowania, aby łatwo i szybko można było je od siebie odróżnić.

Mąka i cukier

cukier

Jeśli bardziej lubisz piec na święta, możesz zapakować próżniowo mąkę, cukier i inne składniki do pieczenia, aby pozostały świeże na specjalne okazje. Weź pod uwagę swoje ulubione przepisy i poporcjuj składniki tak, aby było mniej odmierzania. Pamiętaj, aby oznaczyć każdą torebkę.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej