Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Indonezyjski kurczak curry

Indonezyjski kurczak curry

Przepis na Indonezyjski kurczak curry

Przygotowanie: 15 minut

Czas gotowania: 3 - 4 godziny

Porcje: 4 – 6

Składniki

1 cały kurczak

¼ szklanki mąki

¼ szklanki oleju arachidowego

1 duża cebula, pokrojona w plastry

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

3 łyżeczki startego świeżego imbiru

1 długie czerwone chili, usunięte nasiona, pokrojone w cienkie plasterki

1 trawa cytrynowa, łodyga drobno posiekana

1 łyżeczka mielonej kurkumy

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka soli

600 g batat, obrany, pokrojony w kostkę

1⅓ szklanki mleka kokosowego

150 g zielonej fasolki, przyciętej, pokrojonej na 3 cm kawałki

Instrukcje:

1. Oprószyć kurczaka mąką, strząsając jej nadmiar. Rozgrzać połowę oleju na dużej, nieprzywierającej patelni. Smażyć kurczaka partiami, aż będzie brązowy. Przełożyć na talerz.

2. Rozgrzać pozostały olej i smażyć cebulę przez 2-3 minuty lub do miękkości. Dodać czosnek, imbir, chili, trawę cytrynową i przyprawy; gotować, mieszając przez 1 minutę.

3 Umieścić pokrojonego batata na dnie wolnowaru i dodać kurczaka, cebulę i mleko kokosowe. Gotować na HIGH 3-4 godziny lub LOW 6-8 godzin.

4. Dodać fasolę w ciągu ostatniej pół godziny gotowania.

5. Po zakończeniu gotowania odstawić curry do ostygnięcia.

Podawać kurczaka z kolendrą i gotowanym na parze ryżem jaśminowym.

6. Umieścić danie w torebkach FoodSaver, w porcjach do podania. Zamknąć próżniowo zgodnie z wytycznymi urządzenia próżniowego FoodSaver. Zamrozić lub przechowywać w lodówce.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej