Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Kawowa marynata do żeberek

Kawowa marynata do żeberek

Przygotowanie: 20 minut

Ilość porcji: 6

 

 

Składniki - marynata BBQ:

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki sosu Worcestershire

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki ketchupu

2 łyżki kawy mielonej

po 1 łyżce soli i pieprzu

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka chili w proszku

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżka musztardy w proszku

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka suszonego oregano

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Żeberka:

 

 

2 kawałki żeberek, każde przecięte na pół

1/2 szklanki sosu barbecue (około)

 

Przygotowanie:

1.      Kawowa marynata BBQ: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, ocet, ketchup, kawę, sól, pieprz, brązowy cukier, chili w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku, musztardę w proszku, wędzoną paprykę, oregano, cayenne, ziele angielskie i cynamon.

2.      Żeberka BBQ: Napełnij pojemnik FoodSaver marynatą i żeberkami; przekręć zawór do ustawienia marynowania, podłącz Ręczne Akcesorium FoodSaver i naciśnij przycisk Marinate na zgrzewarce. Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl marynowania.

3.      Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Zawiń marynowane żeberka w wytrzymałą folię, aby całkowicie je zamknąć. Umieść na blasze do pieczenia; piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy żeberka będą miękkie.

4.      Rozgrzej grill do średniego poziomu; dobrze natłuść ruszt. Grilluj żeberka, obracając je i polewając sosem barbecue, przez około 10 minut lub do momentu, gdy będą gorące, podpieczone i pokryte sosem.

5.      Pokrój na porcje; ułóż na półmisku do serwowania. Podawaj z dodatkowym sosem barbecue, jeśli chcesz.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Kawowa marynata BBQ

19 październik 2023

Przepis na aromatyczną marynatę BBQ, która doda żeberkom niepowtarzalnego smaku

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej