Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Kawowa marynata do żeberek

Kawowa marynata do żeberek

Przygotowanie: 20 minutes

Ilość porcji: 6

 

 

Składniki - marynata BBQ:

1/4 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki sosu Worcestershire

2 łyżki octu jabłkowego

2 łyżki ketchupu

2 łyżki kawy mielonej

po 1 łyżce soli i pieprzu

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka chili w proszku

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżka musztardy w proszku

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka suszonego oregano

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Żeberka:

 

 

2 kawałki żeberek, każde przecięte na pół

1/2 szklanki sosu barbecue (około)

 

Przygotowanie:

1.      Kawowa marynata BBQ: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, ocet, ketchup, kawę, sól, pieprz, brązowy cukier, chili w proszku, czosnek w proszku, cebulę w proszku, musztardę w proszku, wędzoną paprykę, oregano, cayenne, ziele angielskie i cynamon.

2.      Żeberka BBQ: Napełnij pojemnik FoodSaver marynatą i żeberkami; przekręć zawór do ustawienia marynowania, podłącz Ręczne Akcesorium FoodSaver i naciśnij przycisk Marinate na zgrzewarce. Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl marynowania.

3.      Rozgrzej piekarnik do 150ºC. Zawiń marynowane żeberka w wytrzymałą folię, aby całkowicie je zamknąć. Umieść na blasze do pieczenia; piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy żeberka będą miękkie.

4.      Rozgrzej grill do średniego poziomu; dobrze natłuść ruszt. Grilluj żeberka, obracając je i polewając sosem barbecue, przez około 10 minut lub do momentu, gdy będą gorące, podpieczone i pokryte sosem.

5.      Pokrój na porcje; ułóż na półmisku do serwowania. Podawaj z dodatkowym sosem barbecue, jeśli chcesz.

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Kurczaka Tinga

28 wrzesień 2022

Gotowane w szybkowarze, pikantne pomidorowe nadzienie z kurczaka to proste danie, które można szybko i łatwo przyrządzić.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej