Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?

Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na pozostawienie ich do wykorzystania w przyszłości, jednak jeśli nie jesteś ostrożny, niewłaściwe przechowywanie może doprowadzić do tego, że warzywa staną się wilgotne i nie będą nadawały się do podania.

Poznaj nasze wskazówki, jak przechowywać świeże warzywa by zachowały swoje właściwości przez dłuższy czas:

Najpierw zblanszuj, potem zapakuj

Zanim zapakujesz próżniowo warzywa w celu długoterminowego przechowywania w zamrażarce, koniecznie najpierw je zblanszuj. National Center for Home Food Preservation (NCHFP) poinformował, że blanszowanie, czyli gotowanie warzyw w wodzie lub na parze, ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia, że warzywa pozostaną świeże po zamrożeniu. Blanszowanie hamuje enzymy, które mogą powodować odbarwienia lub utratę smaku, a także oczyszcza i zmiękcza warzywa, co ułatwia ich przechowywanie.

 

Techniki i czas blanszowania zależą od rodzaju przygotowywanych warzyw. NCHFP zaleca blanszowanie w wodzie dla większości warzyw.

Jak przechowywać warzywa w zamrażalniku ?tabela blanszowania warzyw

Jak blanszować warzywa?

Używaj proporcji: 4l wody na pół kilograma warzyw.

W celu zblanszowania warzyw należy doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać przycięte i oczyszczone warzywa. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, postępuj zgodnie z zalecanymi czasami blanszowania. Ważne jest, aby sprawdzić czasy blanszowania przed gotowaniem warzyw - w przeciwnym razie mogą one nie zostać prawidłowo zamrożone.

Przechowuj w porcjach

Zamiast zamrażać warzywa w całości, przygotuj je przed zamknięciem w próżni. Po blanszowaniu pokrój warzywa na odpowiednie porcje, tak aby były gotowe do gotowania, gdy będziesz ich potrzebować. Pamiętaj, aby mieć pod ręką permanentny marker, aby opisać woreczki. Możesz na nich napisać ile warzyw zostało umieszczone w każdym worku, oraz kiedy porcja została przygotowana.

 woreczki FoodSaver

Jeśli zamrażasz kukurydzę w kolbie, najpierw zblanszuj ją w całości. Po ostudzeniu użyj dużego noża, aby oddzielić ziarna od kolby, dzięki czemu proces pakowania próżniowego będzie bardziej efektywny. Inne duże warzywa - takie jak papryka, bakłażan czy kabaczek - należy przed zamknięciem pokroić na małe kawałki, aby zapewnić ich właściwe przechowywanie.

Pojemniki FoodSaver do przechowywania w lodówce

Używanie systemu pakowania próżniowego FoodSaver wraz z pojemnikami FoodSaver to najlepszy sposób na dłuższe zachowanie świeżości warzyw przechowywanych w lodówce. Przechowywanie próżniowe z użyciem pojemników FoodSaver zachowuje wartości odżywcze warzyw, oraz ich świeżości i smak, dzięki czemu można się nimi cieszyć bez ryzyka marnowania żywności.

pojemniki próżniowe

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

Jak zorganizować swoją lodówkę i zamrażarkę

16 grudzień 2022

Optymalna temperatura do przechowywania żywności w lodówce wynosi poniżej 4,5 stopni Celsjusza. Przy różnych rodzajów żywności, tak niska temperatura pozwala zahamować rozwój bakterii i pomóc w zachowaniu bezpieczeństwa żywności.

+ czytaj więcej

Jak pakować owoce i warzywa

24 kwiecień 2023

Obierz i pokrój na mniejsze porcje duże owoce i warzywa np. jabłka, natomiast mniejsze produkty, takie jak jagody, śliwki itp. możesz zostawić w całości. Następnie dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Dodatkowo, w przypadku warzyw, należy je "szybko" zblanszować i natychmiast umieścić w misce z wodą z lodem.

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej