Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak zapakować próżniowo zupę?

Jak zapakować próżniowo zupę?

Zupy to zdrowy i pożywny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie, a także na pobudzenie apetytu. Zupy są szczególnie mile widziane jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i zimno.

Na pewno fajnie by było, gdybyś mógł mieć świeżą domową zupę zawsze pod ręką. Pakowanie próżniowe zupy pozwala na zachowanie świeżości, dzięki czemu możesz mieć zdrowy, rozgrzewający posiłek gotowy w zaledwie kilka chwil.

Pakowanie próżniowe płynów, a zwłaszcza zupy jest trudne, ale  jak najbardziej możliwe. Więc, jak zamknąć próżniowo zupę? Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pozwolą zachować smak, teksturę a przede wszystkim świeżość zapakowanej próżniowo zupy.

Czy zupę można zapakować próżniowo?

Zupa jest jednym z tych płynów, które często są robione w dużych ilościach. Tradycyjne metody przechowywania to najczęściej umieszczenie zupy w pojemniku i schowanie je do lodówki. Zamrożenie jest kolejnym sposobem, jednak może on spowodować powstanie oparzeliny zamrażalniczej, która może w znaczący sposób zmienić smak i teksturę zupy w czasie jej odgrzewania.

Pakowanie próżniowe pozwoli zachować świeżość i pyszny smak przygotowanego posiłku.

zupa

Jak próżniowo zapakować zupę?

Błąd, który jest najczęściej popełniany, to pakowanie zupy, kiedy jest wciąż płynna. Może to spowodować niezły bałagan w kuchni! Poniżej przedstawiamy sposób, który zapewni świeżość zupy i bezpieczne zapakowanie jej próżniowo:

Najpierw zamróź!

Zapakuj zupę we wcześniej przygotowany woreczek i wykonaj zgrzew. Nie odsysaj powietrza! Włóż ją w woreczku do zamrażalnika.

Następnie uszczelnij!

Odetnij zgrzew w woreczku z zamrożoną zupą. Teraz możesz w bezpieczny sposób odessać powietrze, bez obaw, że w kuchni powstanie bałagan.

Korzyści z próżniowego pakowania zup i innych płynów

Pakowanie próżniowe jest jedną z bardziej skutecznych sposobów na przechowywanie zup. Dodatkowe zalety tej metody to:

  • Łatwiejsze przechowywanie i organizacja (zajmuje mniej miejsca)
  • Utrzymuje smak i teksturę żywności
  • Zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni
  • Znacznie wydłuża okres przydatności do spożycia
  • Eliminuje potrzebę stosowania sztucznych dodatków

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

30 wrzesień 2022

Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Kilka zasad, o których należy pamiętać podczas pakowania próżniowego

24 styczeń 2023

Jedną z podstawowych wskazówek dla każdego, kto używa w domu zgrzewarki próżniowej ,jest używanie worków lub rolek, które mają teksturowane kanały.

+ czytaj więcej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

24 październik 2022

Zgrzewarka próżniowa, to bardzo przydatne urządzenie. Przeczytaj nasze wskazówki, które pomogą Ci w pełni wykorzystać to urządzenie.

+ czytaj więcej