Poznaj nasze promocje. Atrakcyjne rabaty czekają.

Produkt dodany do porównania

HOME / BLOG / Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

Jak w pełni wykorzystać możliwości zgrzewarki próżniowej

Zgrzewarka próżniowa – jak to działa

Jeśli masz dobre urządzenie do pakowania próżniowego, takie jak np. nasza zgrzewarka próżniowa FoodSaver VS2190X pakowanie próżniowe żywności staje się szybkie i łatwe. Oto jak  działają takie urządzenia: nasze zgrzewarki w zestawie posiadają komplet worków i folii do pakowania na start. Umieszczasz jedzenie, które chcesz zamknąć próżniowo wewnątrz torebki, dbając o to, aby utrzymać jej górę czystą, ponieważ zabrudzenia mogą wpłynąć na szczelność wykonanego zgrzewu. Następnie należy otworzyć pokrywę urządzenia i umieścić woreczek w tacce ociekowej. Zamknij pokrywę i zatrzaśnij ją lub zablokuj ją zgodnie z informacjami zawartymi w instrukcji obsługi. Urządzenie odsysa powietrze z worka, a pasek uszczelniający nagrzewa się i tworzy mocny zgrzew na górze worka, uszczelniając go.

Oto kilka przydatnych wskazówek podczas używania zgrzewarki:

1. Najpierw etykieta

Trudno jest napisać coś starannie na torbie pełnej jedzenia. Zamiast tego, oznaczaj swoje torebki  przed ich napełnieniem i zamknięciem. Na foliach i woreczkach FoodSaver znajdziesz specjalnie przeznaczone do tego miejsca, na których wygodnie opiszesz zawartość swoich torebek.

Pakowanie próżniowe

2. Używaj worków odpowiedniej wielkości

Resztki jedzenia na górze torebki mogą uniemożliwić jej prawidłowe zamknięcie, więc pamiętaj, aby wybrać lub wyciąć torebkę z wystarczającą ilością miejsca, aby żywność mogła się w niej schludnie zmieścić. Dla większości produktów spożywczych wystarczy od 5 do 7 cm wolnej przestrzeni.

3. Spraw, aby torebki były płaskie i nadawały się do układania w stosy

Torebki, które są płaskie łatwiej poukładać, dzięki czemu zaoszczędzisz miejsce w lodówce czy zamrażarce. Zarówno w przypadku przechowywania żywności, jak i gotowania metodą sous vide, rozłóż jedzenie wewnątrz torebki na płasko, zanim je uszczelnisz.

5. Częściowo zamrażaj delikatną żywność

Aby uniknąć zgniecenia delikatnej żywności, takiej jak ryby czy świeże jagody, umieść wypełnione, nieuszczelnione torby w zamrażarce na kilka godzin. Gdy produkty będą twarde, zamknij torbę próżniowo. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych wypadków podczas pakowania próżniowego.

6. Zamknij próżniowo tylko to, co chcesz użyć za jednym razem

Zamrażaj małe ilości, tylko to, co chcesz rozmrozić lub ugotować za jednym razem, w osobnej torebce. Dzięki temu unikniesz ponownego mrożenia czy wyrzucania niewykorzystanego jedzenia.

7. Zamrażaj płyny przed uszczelnieniem

Zgrzewarka próżniowa może wciągnąć płyn do urządzenia, gdy worek się ściska, robiąc bałagan i potencjalnie powodując uszkodzenia. Aby tego uniknąć, zamrażaj płyny przed zgrzewaniem próżniowym. Szczególnie przydatne gdy chcesz np. zamknąć próżniowo zupę!

8. Uwzględnij wszystkie składniki

Podczas zamykania worków na potrzeby przyszłego gotowania metodą sous vide należy pamiętać o uwzględnieniu wszystkich składników, takich jak olej, masło, bulion oraz wszelkie zioła i przyprawy. W ten sposób można włożyć torbę prosto z zamrażarki do gorącej kąpieli wodnej bez konieczności otwierania, przyprawiania i ponownego pakowania elementów przed gotowaniem.

Pakowanie próżniowe

Czytaj również

Porady i triki dotyczące pakowania próżniowego oraz ciekawe przepisy na dania i marynaty.

Do czego potrzebna jest zgrzewarka podczas gotowania metodą Sous Vide?

02 styczeń 2023

Gotowanie metodą Sous Vide, a więc „w próżni” może być doskonałym sposobem, aby dokładnie przygotować stek dokładnie tak, jak lubisz, lub przyrządzić delikatne, świeże warzywa bez uszczerbku na ich konsystencji.

+ czytaj więcej

Jak zapakować próżniowo zupę?

28 listopad 2022

Zupy to zdrowy i pożywny sposób na uzupełnienie płynów w organizmie, a także na pobudzenie apetytu. Zupy są szczególnie mile widziane jesienią i zimą, kiedy za oknem szaro i zimno. Jak zapakować próżniowo zupę by zachowała swój smak i składniki?

+ czytaj więcej

Jak przechowywać chleb, by zachować jego świeżość?

11 październik 2022

Jeśli starasz się znaleźć niezawodny sposób na przechowywanie chleba, pakowanie próżniowe jest dla Ciebie.

+ czytaj więcej

Pakowanie próżniowe: Wszystko, co musisz wiedzieć, aby zacząć

30 wrzesień 2022

Ograniczenie marnotrawstwa żywności ma wiele zalet: Jest to lepsze zarówno dla środowiska, jak i dla naszych budżetów domowych.

+ czytaj więcej

Dlaczego warto mieć zgrzewarkę próżniową?

28 wrzesień 2022

Czy chciałbyś zaoszczędzić pieniądze na mięsie i innych łatwo psujących się produktach spożywczych? Czy kiedykolwiek wyrzuciłeś żywność, która przekroczyła datę przydatności do spożycia? Czy rozważałeś zakup zgrzewarki próżniowej? Istnieje wiele powodów, dla których posiadanie jej we własnym gospodarstwie domowym jest dobrym pomysłem.

+ czytaj więcej

15 produktów, o których nie pomyślałeś, że można je zamknąć próżniowo

28 wrzesień 2022

Uwielbiamy pakowanie próżniowe, nie tylko za to, że oszczędzamy mnóstwo pieniędzy na jedzeniu, ale także za oszczędność czasu w kuchni i poza nią. Czy wiesz, że pakowanie próżniowe może być używane do czegoś więcej niż tylko do przedłużania trwałości mięsa i sera?

+ czytaj więcej

Przepis na Ratatouille metodą Sous Vide

28 wrzesień 2022

Ten klasyczny przepis na Ratatouille pozwoli Ci przygotować świetny dodatek do mięs lub np. do makaronu.

+ czytaj więcej

Prowansalskie kotlety jagnięce sous vide

12 styczeń 2023

Doprawione aromatycznymi ziołami, delikatne i soczyste kotlety jagnięce gotowane w stylu sous vide, a następnie podsmażane na patelni.

+ czytaj więcej

Serowe burgery Sous Vide

03 październik 2022

Przepis na pysznego burgera gotowany metodą sous vide, a następie smażonego na grillu.

+ czytaj więcej

Kilka zasad, o których należy pamiętać podczas pakowania próżniowego

24 styczeń 2023

Jedną z podstawowych wskazówek dla każdego, kto używa w domu zgrzewarki próżniowej ,jest używanie worków lub rolek, które mają teksturowane kanały.

+ czytaj więcej