BEZPŁATNA DOSTAWA PRZY ZAKUPIE JUŻ OD 200 PLN!
 

Przekąski

Dania główne

Pomarańczowo-migdałowa babka

- porcje: 2 formy
Składniki
  • 3 szklanki mąki, przesianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • Plastry karamboli, truskawek
  • Wiórki ze skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Opis
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Formy natrzyj tłuszczem i obsyp mąką. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Połącz mleko i sok pomarańczowy w małej miseczce.
  2. Utrzyj masło i cukier w dużej misce mikserem na średniej prędkości na puszystą masę. Dodaj jajka, ekstrakt migdałowy i wanilię. Dodawaj stopniowo mąkę na przemian z mieszaniną mleka i soku. Masę przelej do przygotowanych form do ciasta.
  3. Piecz 35 minut i sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest już upieczone w środku. Po upieczeniu pozostaw na 10 minut w formie, a następnie wyjmij ciasto na kratkę i poczekaj, aż całkowicie wystygnie. Udekoruj owocami i wiórkami skórki pomarańczowej.

Czekoladowe zawijańce

- 40 ciasteczek
Składniki
  • 2 szklanki miękkiego, niesolonego masła
  • 1 szklana cukru pudru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mlecznej czekolady, rozpuszczonej
  • 1 łyżka niesłodkiego kakao
Opis
  1. Zmiksuj masło, cukier puder, brązowy cukier i sól na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę stale miksując. Masę podziel na dwie części. Jedną część odstaw. Dodaj kako i czekoladę. Miksuj aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Każdą połówkę ciasta (czekoladową i jasną) podziel na 4 części; z każdej części uformuj kule. Rozwałkuj jedną kulę jasnego ciasta na posypanej mąką stolnicy tak by miała kształt prostokątu o wymiarach 15 x 30 cm; przenieś na papier do pieczenia lub plastikową tackę. To samo zrób z kulą czekoladową, a następnie ułóż czekoladowe ciasto na jasnym. Zroluj obie masy po dłuższym boku. Jeśli ciasto zacznie się rozlklejać, zciśniej je i roluj dalej. Włóż w plastikowy woreczek i włóż do lodówki na godzinę. Zrób to samo z pozostałą częścią masy.
  3. Nagrzej piekarnik do 150 stopni. Pokrój każdy zawijaniec na 20 ciaseteczek, ułóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 13 minut. Przełóż na talerz i poczekaj aż się schłodzą.

 

Trójkąty z serem feta i szpinakiem

- 5 tuzinów
Składniki
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 jajka
  • 3 paczki mrożonego szpinaku, rozmrożonego, dobrze osuszonego i posiekanego
  • 500 gram rozdrobnionego sera feta, osuszonego
  • 1/2 szklanki pociętej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego oregano
  • Sól i czarny pieprz
  • 1 paczka (500 gram) ciasta fyllo, rozmrożonego
  • 1 szklana masła, rozmrożonego
Opis
  1. Podgrzej oliwę na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż do czasu aż będzie złoto-brązowa. Odstaw na 10 minut.
  2. Ubij jajka w dużej misce. Podsmaż cebulę, szpinak, ser, pietruszkę i oregano. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Rozwiń ciasto fyllo na papierze do pieczenia. Potnij w poprzek na trójkąty. Przykryj wilgotnym ręcznikiem kuchennym.
  4. Posmaruj ciasto roztopionym masłem z jednej strony. Złóż na pół. Posmaruj masłem ponownie. Ułóż pełną łyżeczkęnadzienia na jednym krańcu ciasta i złącz tak by powstał trójkąt. Sklej kolejno końce układając jeden na drugim. Posmaruj masłem. Powtórz z pozostałymi składnikami.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 °C. Ułóż trójkąty łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut lub do zbrązowienia. Podawaj ciepłe.

Aromatyczny bananowy chlebek

- porcje: 8 do 10
Składniki
  • 1 1/4 filiżanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 banany, puree
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego
  • 1 jajko
Opis
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  2. Wymieszaj cała mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie, imbir i sól w dużej misce.
  3. W misce miksuj na niskich obrotach banany, olej, mleko, sok jabłkowy i jajko.
  4. Stopniowo dodaj mieszankę bananową do mieszaniny mąki, aż całość się połączy.
  5. Masę przełóż do formy. Piecz 45 minut, sprawdź wykałaczką, czy chleb jest już upieczony w środku.
  6. Pozostaw w formie 15 minut po upieczeniu. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i poczekaj do całkowitego ostygnięcia.

Grecki kurczak z cytryną

- Porcje: 4
Składniki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku, przetarty przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 4 piersi z kurczaka
    (po 100 g każda)
  • Olej w aerozolu
  • 1 cytryna, pocięta na ćwiartki (opcjonalnie)
Opis
  1. Połącz sok z cytryny, skórkę cytrynową, oregano, czosnek, sól i pieprz. Do pojemnika do marynowania FoodSaver® włóż piersi z kurczaka i zalej marynatą, a następnie zamknij pojemnik. Przekręć pokrętło by je otworzyć i umieść wężyk.Wciśnij włącznik marynowania. Po 12 minutach otwórz pojemnik i wyjmij wężyk.
  2. Pokryj patelnię olejem w areozolu i postaw na średnio rozgrzanej kuchence. Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść na patelni. Smaż przez 3 minuty, a następnie przełóż na drugą stronę. Smaż około 7 minut.
Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Łata wołowa z hiszpańską salsą

- Porcje: 6
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki  octu balsamicznego
  • 1 łata wołowa (750 gram)
  • 1 łyżka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka pokrojonego w kostki pomidora śliwkowego
  • 1/3 szklanki posiekanych, drylowanych oliwek kalamata
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Opis
  1. Wymieszaj oliwę i ocet w średniej szklanej misce. Umieść mięso w pojemniku do marynowania FoodSaver®; posyp czosnkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Polej dwoma łyżkami mieszanki oliwi i octu. Zamknij pojemnik. Przekręć pokrętło by je otworzyć i umieść wężyk.Wci,śnij włącznik marynowania. Po 12 minutach otwórz pojemnik i wyjmij wężyk.
  2. W międzyczasie włóż do miski pomidory, oliwki, bazylię pozostałą część soli i pieprzu i dobrze wymieszaj. Odstaw.
  3. Przygotuj grill do bezpośredniego gotowania na średnim ogniu. Wyjmij mięso z marynaty. Grilluj po 5 mint z każdej strony (średnio wysmażone)
  4. Wyłóż mięso na deskę, przykryj folią spożywczą na 5 minut. Przetnij mięso ukośnie na cienkie plasterki.
Podawaj z salsą

Grillowany łosoś po chińsku

- Porcje: 4
Składniki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 4 filety z łososia salmon
    (około 500 gram)
  • 2 łyżki dobrze posiekanej świeżej kolendry
Opis
  1. Połącz sos sojowy, sherry i czosnek w pojemniku do marynowania FoodSaver®. Włóż łososia i obtocz go marynatą. Przekręć pokrętło by je otworzyć i umieść wężyk. Wciśnij włącznik marynowania. Po 12 minutach otwórz pojemnik i wyjmij wężyk.
  2. Grill posmaruj oliwą. Ustaw grill na średnim ogniu. Osusz łososia, zachowując marynatę. Połóż łososia skórą w dół na grillu, pozostaw na około 10 minut dopóki łosoś nie zacznie się rozpadać po wkłuciu widelca. Pomaluj pozostałą marynatą po 5 minutach. Posyp kolendrą.
 

Burger z dziczyzny na ostro

- Porcje: 4
Składniki
  • 750 g mielonej dziczyzny
    (najlepiej zmieszanej z 20% mielonej wołowiny)
  • 1/4 szklanki cebuli, posiekanej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki papryczek chipotle w sosie adobo
  • 4 plastry ostrego sera
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 duże liście sałaty
  • 4 plastry pomidora
Opis
  1. Wymieszaj dobrze mięso z 6 przyprawami.
  2. Uformuj 4 płaskie kotlety o wysokości około 2 cm. Umieść na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i smaż póki mięso nie zrobi się brązowe. Około 4 minuty na każdą ze stron.
  3. Przed ściągnięciem z patelni połóż na mięso ser i rozpuść go.
  4. Włóż do bułek, wraz z sałatą, pomidorem i sosem jaki lubisz.

Nadziewane piersi z indyka na ostro

- porcje: 4-6
Składniki
  • 4 połówki piersi indyka
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 1/2 filiżanki tartego sera
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 limonki (sok)
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 papryka jalapeno, drobno pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 szklanki liści kolendry
  • 1 szklanka salsy pomidorowej
Opis
  1. Natrzyj piersi indyka obficie solą i pieprzem.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki oprócz salsy. Przygotowaną mieszankę rozłóż grubą warstwą równomiernie na każdej piersi. Zaczynając od jednego końca, zroluj mocno piersi, i zepnij wykałaczką.
  3. Umieść każdą pierś, wykałaczką do dołu w wysmarowanym płytkim naczyniu do pieczenia.
  4. Przykryj pokrywą lub folią i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 do 20 minut, zależnie od wielkości piersi.
  5. Po upieczeniu pozostaw piersi żeby odpoczęły przez kilka minut, a następnie pokrój każdą roladkę na 3 do 4 części.
Podawaj z salsą pomidorową.

Zupa tortilla

- porcje: 4
Składniki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 1 puszka (około 400 g) pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka posiekanego gotowanego kurczaka
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • Tortilla chips, pokruszone na drobne kawałki
  • 1 małe awokado, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki świeżej kolendry
Opis
  1. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu.
  2. Dodaj cebulę i czosnek; gotuj i mieszaj, aż cebula zmięknie.
  3. Dodaj bulion i pomidory, doprowadź do wrzenia.
  4. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
  5. Dodaj kurczaka i sok z limonki, duś 5 minut.
  6. Zupa będzie najlepsza z pokruszonymi chipsami tortilla, awokado i kolendrą.